Indiens døde bønder

I de sidste 20 år har flere end 300.000 indiske landmænd begået selvmord. Nu, hvor det igen trækker op til monsun over landet, ser den fatale epidemi ud til at fortsætte.

I 2008 rejste jeg sammen med journalist og forfatter Anne-Sofie Storm Wesche til Indien for at besøge delstaten Maharashtra, hvor millionbyen Mumbai også ligger. Delstaten er centrum for en selvmordsepidemi, der desværre fortsætter den dag i dag. Hvert år føjes flere tusinde navne til den allerede lange liste over hovedsageligt bomuldsbønder, der begår selvmord. De gør det, fordi høsten slår fejl, fordi deres gæld synes uoverskuelig, eller fordi monsunen udebliver. Og langt de fleste gør det ved at drikke pesticider.

Indien har i mere end 20 år været mit andet hjemland. I den tid er landets økonomi vokset eksplosivt, men alligevel er det et land med markant økonomisk ulighed, millioner af fattige og stor forskel på livsvilkårene i land og by. Jeg har besøgt landet omkring 15 gange og har skrevet om sundhed, valg, Bollywood, selvmord – og meget andet – for medier som Kristeligt Dagblad, Hus Forbi, RASK og Amnesty. Mødet med verdens største demokrati og dets 1,25 mia. indbyggere fortæller jeg om i mine foredrag, som du kan læse mere om her.

Indiens døde bønder:

Fakta om Indien:

Hovedstad: Delhi
Indbyggertal: 1,25 mia.
Areal: 3.287.263 km2
GDP per indbygger: $5.800
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s