Indonesien: En ”god” nyhed om (med)menneskelighed

Bådflygtninge fylder meget i medierne i disse dage, om de kommer fra Nordafrika og har kurs mod Europa, eller om de er flygtet fra forfølgelse og fattigdom i Myanmar og Bangladesh. I al fortvivlelsen er det dog værd at huske på de ”gode” nyheder om medmenneskelighed.

Indonesien har i de sidste uger dagligt været i de globale medier, da landet sammen med blandt andre Malaysia først nægtede at tage imod desperate bådflygtninge fra Myanmar og Bangladesh. Fiskere fra Aceh-regionen i det nordlige Indonesien fik dengang direkte ordrer fra militæret og regeringen om ikke at samle flygtningene op. Inden regeringen nåede at omstøde beslutningen, havde lokale fiskere dog reddet mere end 600 etniske rohingya fra Myanmar og fattige bangladeshere fra døden på havet.

Indonesien består af 17.508 øer, og det var til en af disse, fiskerne bragte flygtningene. Her gav fiskernes familier dem mad og pleje. At de gik stik imod autoriteterne kan måske overraske, men indoneserne har før bevist, at de er både modige og selvstændigt tænkende, når en uønsket præsident eller militærregime skal skiftes ud – eller en naturkatastrofe rammer. Det var i forbindelse med en sådan, at jeg besøgte landet i 2010. Seks år efter tsunamien ville jeg se, hvor langt byen Banda Aceh var kommet i genopbygningsfasen. For hvordan kommer et folk videre efter en tragedie som den, der ramte 2. juledag 2004?

I 2010 var indoneserne kommet langt med hjælp fra det internationale samfund. Banda Aceh var en by fyldt med nye huse, og selv om det stadig var nemt at finde ar efter tsunamien, så prøvede indbyggerne at komme videre. De gjorde det hver på deres måde, og som i ethvert andet land gik nogle initiativer bedre end andre. Alligevel slog det mig dengang som nu, hvor meget medmenneskelighed, der også er i verden. For det er den, der har fået Banda Aceh videre fra den altødelæggende katastrofe i 2004 og den, der fik fiskerne til at samle bådflygtningene fra Myanmar og Bangladesh op.

Nyheder som disse er vigtige at fortælle om. Det vil og gør Cosmo Journalism – for de giver et mere nuanceret billede af den verden, vi lever i.

 

Fakta om Indonesien:

Hovedstad: Jakarta
Indbyggertal: 253,6 mio.
Areal: 1.904.569 km2
GDP per indbygger: $10.200
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s