El Salvador: I dødens vold

Det lille mellemamerikanske land El Salvador slog i maj sin egen rekord med 635 officielt registrerede mord. Bandekrige og regeringens øgede fokus på sikkerhed i fængslerne nævnes som nogle af grundene til, at maj blev den blodigste måned siden borgerkrigens afslutning i 1992.

Mellem El Salvadors mange vulkaner og skønne landskaber gemmer der sig en blodig historie. Med en borgerkrig (1980-1992), hvor op mod 75.000 mennesker blev dræbt og 8000 forsvandt og nu igennem de sidste tre års blodige bandekrige, er vold og mord blevet hverdag i det lille mellemamerikanske land. Hvor galt, det står til, blev helt tydeligt i maj i år, hvor 635 mennesker ifølge de officielle statistikker blev myrdet på grund af bandekrige og stramninger i fængselssystemet.

Dog er maras og massakrer blot en del af el salvadoranernes fælles fortid og nutid. For flere tragedier gemmer sig i det tætbefolkede lands historie, og en af dem fik jeg indblik i under en rejse til landet i 2010. Her fortalte kvinden Marina Dolores Ortiz, hvordan hun under borgerkrigen blev taget fra sin mor, der var venstreorienteret og dermed imod juntaen med José Napoleón Duarte i spidsen (1980-1982, 1984-1989). Marina Dolores Ortiz var kun et år, da hun kom på et børnehjem drevet af den katolske kirke, og her boede hun de næste 16 år. Børnehjemmet blev ledet af en præst, og det var ham, der opfordrede hende – efter borgerkrigens afslutning – til at søge hjælp fra organisationen Pro-Busqueda.

Den katolske kirkes rolle i borgerkrigen er problematisk. For mens mange præster og nonner samt ærkebiskoppen Óscar Romero gjorde alt, hvad de kunne for at hjælpe civilbefolkningen, så stod kirken også bag tusindvis af bordadoptioner af el salvadoranske børn. Børnene kom ofte fra familier, der støttede den venstreorienterede oprørsgruppe Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN), og de blev enten afleveret til medlemmer af hæren eller adopteret af familier i lande som USA, England, Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien.

Med Pro-Busquedas hjælp lykkedes det Marina Dolores Ortiz at finde sin mor, men mange andre søger fortsat. Deres uvished og arrene fra borgerkrigen plager stadig det el salvadoranske samfund. Men det samme vil den seneste voldsbølge gøre mange år frem. For med knap 20 mord om dagen cementerer El Salvador sig sammen med Guatemala og Honduras sig som en af de farligste og mest mordplagede regioner i verden – en titel som både de mange pårørende, samfundet og det smukke, men blodige land kunne være foruden.

Fakta om El Salvador:

Hovedstad: San Salvador
Indbyggertal: 6,1 mio.
Areal: 21.041 km2
GDP per indbygger: $8.000
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s