Østrig: TB-udbrud rammer Europas “bedste by at bo i”

Wien blev i denne uge kåret til Europas bedste by at bo i af magasinet Monocle. Dog overskygges æren af et tuberkuloses (TB)-udbrud. For med tavshed i stedet for information har byens sundhedskommission dannet grobund for angst og usikkerhed blandt byens borgere, lyder det fra en række sundhedseksperter.

Det er tre tilfælde af TB på Wiens skoler samt et TB-dødsfald i Tyrol, der har fået kritikerne såvel som sundhedseksperter op på barrikaderne. For hovestadens sundhedskommission nægter at udtale sig om, hvilke skoler der er ramt af den frygtede sygdom. Det skaber usikkerhed blandt børn, forældre, lærere og indbyggere i en by, der ellers for nylig blev udråbt til at være ”Europas bedste by at bo i” af det britiske magasin Monocle.

Sundhedskommissionen henviste under mit besøg i byen i denne uge til, at de med tavsheden ønsker at beskytte de smittede mod stigmatisering. Dog er flere eksperter lodret uenige med den afgørelse, da de føler, at den kan lede til udbredt usikkerhed og netop fremme den stigmatisering, kommissionen ønsker at undgå.

TB er ikke blot et problem i Østrig lige nu, for sygdommen er frygtet verden over. Fra Bangladesh i øst til Sierra Leone i syd har jeg under mine rejser besøgt og talt med TB-patienter og læger, og lige meget hvor er angsten for sygdommen den samme. Angsten får mange til at vente med behandling til, at sygdommen er fremskreden og langt sværere at behandle, og det er med til at holde den i live verden over.

I Wien er dette ingen undtagelse. Derfor håber kritikerne også, at byens sundhedskommission snart vil informere borgerne, så de kan tage deres forholdsregler og vise, at en af grundene til Monocles kåring – nemlig ”borgernes ansvarlighed” – også gælder, når TB rammer.

Fakta om Østrig:
Hovedstad: Wien
Indbyggertal: 8,22 mio.
Areal: 83.871 km2
GDP per indbygger: $45.400
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Billede: http://www.eurosurveillance.org/images/dynamic/EE/V19N10/VanderWerf_fig2.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s