Grækenland: Folkeafstemning deler grækerne

Selv om der er langt fra øen Lesbos til demonstrationerne i Athen, er folkeafstemningen i morgen søndag noget, der optager øboerne. Som i resten af Grækenland er der stærke følelser på både nai- (ja) og oxi- (nej) siden, og de deler landets tredjestørste ø i to.

Bekymring, angst, uro og usikkerhed. Det er de følelser, langt de fleste grækere deler her aftenen før folkeafstemningen i morgen. For lige meget om de befinder sig i Athen eller på en af landets mange øer – og om de stemmer ja eller nej – så ser resultatet af afstemningen ud til at blive uklart. Lige nu viser fredagens sidste meningsmålinger, at halvdelen af landets indbyggere står tilbage som tabere søndag aften, og derfor bliver det ekstra svært at komme samlet videre, siger Sofia, der er leder af tre privatskoler i byerne Stipsi, Skoutaros og Molivos på Lesbos’ nordlige del.

“Denne folkeafstemning var ikke nødvendig, hvis Tsipras (premierminister, red.) havde haft modet til at lede og tage beslutningen. Men det har han og de andre politikere ikke – de er håbløse alle sammen, og det splitter os som folk i en svær tid.”

Selv vil Sofia stemme ja eller blankt, for hun er ikke helt sikker på, at hun fuldt ud forstår spørgsmålet, der er sendt til folkeafstemning. Dog er hun sikker på, at Grækenland skal blive i euroen, for at forlade eurozonen ville være det samme som selvmord for landet, siger hun. Alligevel er et ja ikke noget, skolelederen kommer til at skilte med blandt vennerne og i familien, for mange ser et nej som eneste rigtige udvej for Grækenland.

Det kommer til at gøre ondt
Mens Sofia endnu ikke er helt afklaret med hendes svar til politikerne, så er Efi fra Petra ikke i tvivl. Hun stemmer nej, men alligevel mener hun ikke, det er et nej til euroen.

“Jeg siger nej til det forslag fra Trojkaen (EU, IMF og ECB), som vil ødelægge Grækenland. Jeg vil blive i euroen, men det er kun kommunisterne hernede, der ønsker at gå tilbage til drachmaen”, mener Efi og viser en løbeseddel, en ældre mand gav hende.

Nogle af knasterne mellem den græske regering og forslaget fra trojkaen har blandt andet været på pensions-, privatiserings- og momsområdet. Men ikke nok med at kommunisterne forkaster ECB, EU og IMF’s udspil, de siger også nej til fortsat at være en del af euroen – som et af de eneste partier i Grækenland, forklarer Sofia.

“Vi ved alle, at det kommer til at gøre ondt, hvis vi siger ja til Trojkaens forslag. Men hvad er alternativet? Det er ikke at gå tilbage i tiden og til drachmaen. Politikerne taler om, at Grækenland skal beholde sin stolthed og værdighed, men situationen lige nu er alt andet end værdig. Vi skal sige ja til Europa og blive i euroen i morgen. Det kommer til at gøre rigtigt ondt, men med det økonomiske morads Grækenland befinder sig i, vil det gøre ondt, før det bliver godt igen.”

De sidste meningsmålinger fredag 3. juli viste stort set dødt løb mellem ja- og nejsigerne, så først når valgresultaterne begynder at tikke ind i morgen aften, vil et billede tegne sig af Lesbos og resten af Grækenlands fremtid i eller uden for eurozonen.

Fakta om Grækenland:
Hovedstad: Athen
Indbyggertal: 10,8 mio.
Areal: 131.957 km2
GDP per indbygger: $25.800 ned fra $26.400 (2012)
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s