Grækenland: En ø i sorg

Endnu 30 lig skyllede fredag i land på Lesbos’ nordlige kyster efter onsdagens kæntring. 27 er stadig savnet, efter en stor træbåd med flygtninge gik ned på vej fra Tyrkiet.

Den græske kystvagt og tyrkiske fiskerbåde har arbejdet på højtryk for at finde flere overlevende, men med megen blæst og stadig flere både strømmende over strædet fra Tyrkiet, er det først i dag – to dage efter ulykken – af kystvagten på den græske side har fundet endnu 30 druknede. Dermed er antallet af omkomne efter onsdagens kæntring oppe på 38.

De mange døde ligger yderligere pres på øen, der siden årsskiftet har modtaget op mod 250.000 flygtninge. For der er ikke mere plads i lighuset eller på kirkegården i hovedbyen Mytilini, og på trods af det hårde arbejde mange øboere gør for at hjælpe flygtningene værdigt på vej, står de nu tilbage med sorgen og frustrationen, fortæller borgemesteren på øen, Spyros Galinos.

”Det er en sorgens dag på Lesbos. Jeg kommer lige fra lighuset, hvor der ligger 30 lig, og det gør mig så vred, at kriminelle på den anden side af strædet sender folk ud i flydende kister. Bådene er overfyldte, de er fyldt med kvinder og børn – hvorfor er der ikke nogen, der stopper dette vanvid?”

Også blandt de hårdt prøvede frivillige i hovedbyen, er der fortvivlelse at spore. For på trods af at have hjulpet flere tusinde flygtninge i løbet af de sidste tre et halvt år, er det stadig ubeskriveligt hårdt, når døden splitter familier, siger Efi Lafsoudi, der leder en privat flygtningelejr i udkanten af Mytilini.

”Jeg har i de sidste dage brugt mange timer på hospitalet, hvor de sårede og døde kommer ind. Børn er blevet væk fra deres forældre, og forældre har mistet deres børn. Vi gør vores bedste for at genforene familierne, men med så mange tusinde nye flygtninge hver dag, er det ikke altid muligt.”

Netop nu har Efi forsøgt at finde familien til et 2-årigt barn, der kom til skade ved onsdagens kæntring. Om forældrene overlevede eller døde, ved hun ikke, og med så mange døde og savnede, er det mere end almindeligt svært at få overblik over krisen, der i øjeblikket fører op mod 6000 nye flygtninge til Lesbos hver dag. Dog bliver hun ved med at lede, for alternativet er, at barnet skal på børnehjem, og det er ikke et liv for så lille et barn, slutter hun.

Fakta om Grækenland:
Hovedstad: Athen
Indbyggertal: 10,8 mio.
Areal: 131.957 km2
GDP per indbygger: $25.800 ned fra $26.400 (2012)
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s