Grækenland: En dag på stranden i Eftalou

I morges mødte jeg Eshan på Eftalou Strand. En teenager fra den syriske by Aleppo. Eshan stod pludselig på stranden med sin far, mor, søster og lillebror. De var alle utroligt velklædte, og Eshan kiggede bare på min sorte skraldepose og gennemsigtige plastikhandsker og spurgte: ”Can I help you?”

Eshan’s familie var lige kommet ind med en gummibåd, fortalte han. For en halv time siden. De var kommet ind i bugten på den anden side af klippefremspringet og var gået over til den interimistiske lejr, der udgør et af opsamlingsstederne for flygtninge på Lesbos’ nordlige kyst. Ud over et lægetelt, hvor tre hollandske læger og nogle sygeplejersker tilser de, der er kommet til skade, er der en flosset hjemmelavet pavillon, hvor flygtningene får billetter med tegnede symboler til de busser, der går, når der er én ledig. Busserne kan først tilkaldes, når 100 flygtninge venter, og i dag var der 500, før den første kom. Eshan og hans familie skulle derfor vente længe, men det vidste ingen af os kl. 9, da han ankom.

”I want to help clean the beach. We created this mess, I should help you clean it”, insisterede han. Med besvær fik vi en alt for lille plastikhandske ned over hans store hånd, og han gik i gang. To minutter efter stod også hans far og bad om handsker og en pose. I løbet af de næste 20 minutter begyndte flere og flere flygtninge at samle skrald sammen. Andre tog redningsveste efterladt i sandet af de 1000-1500, der kom ind eller ventede på bussen i går – eller hjalp med at skille gummibåde ad. Motorerne kommer lokale og henter, men resten af båden får ofte lov at ligge, og med 12 både blot i løbet af formiddagen i dag, bliver stranden hurtigt fyldt op. Men ikke i dag. For ved fælles hjælp blev flere gummibåde trukket fra hinanden med håndkraft, hvilket fik os alle til at reflektere over, hvor udsatte de havde været på vej over.

Heldigvis klarede Eshan og hans familie turen. De havde været bange, fortalte han, og turen over i de tidlige morgentimer havde været kold. Men nu var de her. Og nu kunne han begynde at drømme: ”I would like to study, to learn more. I love the UK-accent – I use to listen to British people on Youtube all the time back home, so maybe we can go there. But I don’t know, where we’ll go.”

Eshan og hans far talte begge glimrende engelsk. Derfor gik de hver for sig rundt til de syriske flygtninge, der ikke talte sproget, og forklarede, at der ikke var plads til andre end familier på busserne. Alle mænd, der rejste alene, skulle gå seks km op til den næste transitcamp. Der kunne de få mad og drikke, tørt tøj, få opladet deres telefoner og komme videre med busser til Kara Tepe-lejren i Mytilini. Først der kan de blive registreret og købe færgebilletten til Athen – og derfra finde en rute videre op igennem Europa.

Så langt var det dog svært at tænke på stranden i Eftalou i dag. For selv om de 1000-1500 mennesker, der i løbet af dagen strømmede igennem, ikke er så mange som på de virkelig travle dage, så er det nok uden nogen egentlig koordinering. Alt arbejde på den nordlige del af Lesbos er overladt til frivillige og lokale, da alle de store internationale hjælpeorganisationer synes at holde sig til hovedbyen Mytilini. Hvorfor det er sådan, spørger mange lokale, frivillige og nyankomne om, for på en dag som i dag, var der hverken mad eller drikke at få, før mændene satte ud på vandreturen – enkelte endda barfodede. Alligevel var humøret højt og taknemmeligheden over hjælpen stor hos de fleste, også hos Eshan og hans familie, da de endelig over middag kunne sætte sig på bussen og begynde endnu en etape af deres rejse mod Europa.

Fakta om Grækenland:
Hovedstad: Athen
Indbyggertal: 10,8 mio.
Areal: 131.957 km2
GDP per indbygger: $25.800 ned fra $26.400 (2012)
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s