Grækenland: Klovnerier på kajen

I middags stod det klart, at en større båd var kommet i havsnød ud for Molyvos på den nordlige del af Lesbos. Blot i går aftes kom kystvagten ind med syv lig – både børn og voksne – så de frivillige hos Starfish Team samt andre forsamlede holdt vejret, mens andre løb op på lageret efter tørt tøj, registreringspapirer og alu-tæpper. Hurtigt blev folk organiseret – en kunne arabisk og en anden farsi, så om det var syrere eller afghanere, kystvagten kom i land med, var der nogen, de kunne snakke med.

Heldigvis var alle 130 børn, kvinder og mænd i live, da kystvagten kom ind med dem, og straks blev stemningen på havnefronten mindre trykket. Alligevel hævede flere øjenbrynene, da tre klovne lidt efter trådte frem og begyndte at spille, synge, blæse sæbebobler og fare rundt. Klovnene kom fra organisationen Clowns Without Borders og har optrådt flere steder på Lesbos i de sidste ni dage. Og altid med samme resultat. For på kajen, hvor de kolde flygtninge stod og ventede, lettede stemningen, børnene begyndte at grine, og de voksne stimlede sammen om kvinden i guldtøj, den høje banjospiller med bowlerhatten samt og den blå harmonikaklovn. Da de en halv time efter forsvandt ivrigt vinkende og råbende, var børnene så oplivede af den pludselige underholdning, at de havde mod på at gå på opdagelse på havnen og lege lidt med de hunde og katte, der gad.

Scenerne på havnen i Molyvos i dag var surrealistiske, men også betryggende. For på trods af de traumatiske oplevelser, flygtningene kommer hertil med og oplever på havet, er der altid plads til smil og grin. Klovnene yder i den næste uges tid deres i flygtningelejrene på øen, og for en tid kan de få både børn og voksne til at glemme. Det er en utrolig gave at kunne give de, der er flygtet fra krig og rædsel og nu er på vej til en usikker fremtid. Og var et dejligt indspark for alle andre på havnen, der af bitter erfaring efterhånden frygter det værste, når kystvagten rykker ud.

 DSC_2456

Fakta om Grækenland:
Hovedstad: Athen
Indbyggertal: 10,8 mio.
Areal: 131.957 km2
GDP per indbygger: $25.800 ned fra $26.400 (2012)
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s