Grækenland: Kulde og desperation leder til optøjer på Samos Havn

En strejke blandt færgearbejderne gør det umuligt for flygtninge med papirerne i orden at forlade den græske ø Samos. Men med godt vejr og ingen blæst er mange i de sidste dage kommet hertil fra Tyrkiet, og derfor bor 4-5000 mennesker i disse dage under kummerlige forhold på havnen. Da kulden satte ind i går aftes, og mange ingen tæpper havde, fik frustrationerne frit spil.

En gruppe unge mænd løb ned ad havnen med træstykker i hænderne. Andre kom slæbende med stole. I løbet af aftenen havde de forsøgt at få tæpper fra UNHCR, men mængden på kajen gjorde uddelingen svær at håndtere for den ene mand i containeren, og da en kvinde blev slået, fik frustrationerne frit spil. Syriske mænd fra det samme område, der indtil flugten kæmpede for forskellige grupper, gik løs på hinanden.

Scenerne var kaotiske og udspillede sig midt mellem kvinder og børn. Politiet i byen blev hidkaldt, men med antallet af kæmpende arme på kajen, var lysten til at blande sig begrænset. Resultatet var, at flere efterfølgende måtte en tur på hospitalet.

 

Strejke bremser mennesker og mad
Mange af flygtninge i Samos By er frustrerede over ikke at kunne forlade øen. I flere dage har de boet i små festivaltelte på havnen for at få deres papirer, men selv med dem i lommen forhindrer en færgestrejke dem i at rejse videre mod Athen. Færgepersonalet har nedlagt arbejdet på ubestemt tid, da de igennem længere tid ikke har fået løn af den græske stat – og det på trods af den evige og voksende strøm af flygtninge, der hver betaler 49 euro for turen.

Sorte Per i konflikten er flygtningene, der enten er sejlet den ene kilometer til Samos fra Tyrkiet eller er kommet i land på nogle af de andre småøer her omkring, og siden er blevet transporteret til Samos Havn, forklarer Bettina Espersen, der i 22 år har boet på øen.

“Forholdene på havnen er slet ikke til at huse 4-5000 kolde og trætte voksne og børn i mange dage. Busserne bliver ved med at fragte nye ind, men hvor skal de være? Der er ikke mere pap at ligge på, der er ikke flere telte, og der er mangel på tæpper. Når så kulden kommer om aftenen, og der er så mange nationaliteter presset sammen på lidt plads, skal der ikke meget til, før stemningen bliver højspændt.”

Bettina Espersen er en af grundlæggerne af Venligboerne Samos, der hver morgen i de sidste tre måneder har delt madpakker og mælk ud til børnene. Men hvor de i starten smurte 10-15 madpakker, så delte gruppen i morgens 720 ud. Midlerne til det kommer ind i form af donationer, men udfordringen i disse dage, hvor færgen strejker, er ikke kun at betale og forberede så mange madpakker, men også at få købt ind til dem, for uden færger – ingen nye leverancer af mad til øen.

 

Stille morgen bringer håb
Under morgenmadsuddelingen i dag var gemytterne faldet til ro igen. Gårsdagens højspændte stemning var afløst af stille desperation for at komme fra øen og fortsætte den videre færd op igennem Europa. De fleste ønsker at rejse videre til Tyskland, Sverige eller Holland, som Layali og Jehad, der er flygtet fra Syrien. De er begge bankuddannede og håber at kunne finde arbejde inden for deres fag, men vigtigst af alt er at nå frem og føle sikkerhed, siger de.

“Jeg har aldrig, aldrig set mig selv som mulig flygtning. Jeg forstår slet ikke, jeg sidder her imellem alle de her mennesker, men én dag var det bare for usikkert at blive i Damaskus”, fortæller Layali. “Vi havde et godt liv i Syrien, men det tror vi også, at vi kan få i Tyskland.”

Om Layali og Jehad kommer tættere på målet i dag eller må blive på kajen og vente, vil tiden vise. Men jo længere tid færgerne bliver væk, jo flere flygtninge vil der være på kajen i Samos Havn – og jo mere anspændt vil stemningen uden tvivl blive.

Fakta om Grækenland:
Hovedstad: Athen
Indbyggertal: 10,8 mio.
Areal: 131.957 km2
GDP per indbygger: $25.800 ned fra $26.400 (2012)
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s