Grækenland: Den lille pige med lusene

På havnen i Samos By har en mor med seks børn boet i snart 10 dage. Faderen til børnene fik et hjerteanfald, da de kom over med båden fra Tyrkiet, og mens han er indlagt på hospitalet venter resten af familien på havnen. Da moderen bruger mange timer på hospitalet hver dag, har især de tre mellemste piger knyttet sig tæt til Venligboerne Samos’ kvinder, men i går løb otteårige Shiran pludselig væk, da hun så dem.

Så snart Bettina Espersen, der er en af Venligboerne Samos’ grundlæggere, sætter fod på havnen i Samos By, tager Jasmin på fire år, Silva på fem og Shiran på otte hende i hænderne. Og så længe hun opholder sig der – om det er for at være med til at dele morgenmad ud, give en hånd i pressede situationer om aftenen eller for at se til pigerne og deres familie, giver de ikke slip.

De tre søskende er ud af en børneflok på seks og kom til Samos med deres far og mor på en af de små både, der sejler flygtninge fra Tyrkiet for snart 10 dage siden. Tidligere boede familien i Syrien, men som mange andre blev de tvunget på flugt af borgerkrigen. Dog var det sejlturen over fra Tyrkiet, der var ved at tage livet af børnenes far, for han fik et hjerteanfald og blev indlagt så snart, de kom i land. Lige siden har moderen brugt mange timer hver dag på hospitalet, men børnene passer sig selv og hinanden på havnen, og det har skabt et helt specielt bånd mellem Venligboerne Samos’ kvinder og Jasmin, Silva og Shiran, fortæller Bettina.

“Moderen gør det nok, så godt hun kan, men det er mange timer for børnene at være alene her på havnen. Andre ser efter dem, men pigerne er meget opsøgende, når vi kommer. Det er ikke et sted for børn at være alene, så vi holder lidt øje med dem.”

Især den ældste pige, Shiran, har holdt sig tæt til de frivillige på havnen, og derfor undrede det også alle, da hun med en hue trukket godt ned over ørene stak i løb i går, da en kvinde rakte ud efter hende. Bettina gik senere over i den UNHCR-container, hvor familien bor i sammen med mange andre kvinder og børn, men selv om Shiran var der, var hun ikke opsøgende eller kom tæt på som sædvanligt. Det fik Evi, der hver morgen står på havnen for Venligboerne Samos til at tage fat i moderen for at høre, hvad der var galt.

“Den lille pige har fået lus, og hun vil ikke give det til andre, så hun holder sig væk – hun er flov over det”, kunne Evi senere fortælle de andre kvinder.

Lettelsen var stor over, at problemet relativt let kunne løses, og straks blev der sendt bud til Evis mand, der er apoteker i Samos By om at sende noget aflusningsmiddel ud til familien. I dag er Shiran glad igen og står som sædvanligt blandt de frivillige fra Venligboerne Samos sammen med søstrene Jasmin og Silva, mens de frivillige uddeler dagens 600 madpakker til havnens flygtningebørn.

Har du mulighed for og lyst til at støtte arbejdet, så kan der doneres til Venligboerne Samos her:
Mobile pay: +45 60 10 66 24 (Lis Mikkelsen)
AL-bank: reg. nr. 5358 konto nr. 0244228
International donations: IBAN nr.: DK4853580000244228 / SWIFT adr.: ALBADKKK

 DSC_3119

Fakta om Grækenland:
Hovedstad: Athen
Indbyggertal: 10,8 mio.
Areal: 131.957 km2
GDP per indbygger: $25.800 ned fra $26.400 (2012)
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s