Grækenland: Snakken går, som madpakkerne smøres

I et lille lokale under de kommunale kontorer i Samos By står otte kvinder i alle aldre. Det gør de hver aften kl. 18 – om det er hverdag eller weekend, for uden deres travle hænder ville ingen af flygtningebørnene på Samos Havn få morgenmad.

”Kalispara, kalispara (godaften)” lyder det, som kvinderne, der alle bor i Samos By og omegn, kommer ind i det lille lokale. Klokken har rundet seks, og det er blevet tid til at tilberede morgendagens morgenmadspakker. Hurtigt får de sig arrangeret rundt om skrivebordet i det, der før fungerede som et offentligt kontor, hældt flere hundrede skiver sandwichbrød op i en papkasse og begynder at diskutere, hvad de kan diske op med for børnene i morgen. Et hurtigt kig rundt i lokalet afslører en stor spand med Nutella, og derfor bliver det til brød med det, en håndfuld kiks samt en mandarin, og snart er der gang i optællingen, da der skal bruges mindst 500 små plastikposer til morgenmaden.

”Vi vil gerne have nok, men vi har heller ikke penge til at lave for meget. Ofte ved vi ikke, hvor mange børn, der vil være om morgenen, da der også kommer flygtninge ind om natten”, forklarer Bettina Espersen, der selv var med til at starte uddelingen af morgenmad for snart fire måneder siden.

Dengang var det blot 15-20 poser om dagen, men siden er det antal gået op til 500-700. I dag regner hun dog med, at 450 rækker, så det er det antal plastikposer, kvinderne bag hende går i gang med at forberede.

Terror på menuen
Dagens helt store samtaleemne, som kvinderne bag Venligboerne / Friendly Humans Samos går i gang med at smøre og pakke, er fredagens terrorhandlinger i Paris. For alle er bange for, hvad det vil betyde for flygtningene, der lige nu venter på deres papirer på Samos Havn.

”Jeg er bange for, at Europa lukker grænserne endnu mere. Men hvad så? Man kan ikke behandle folk på flugt på den måde”, mener en.

”Og hvad med dem, der er døde på havet her – hvorfor bliver der ikke skrevet så meget om dem? Er deres liv ikke lige så meget værd?”, spørger en anden.

Alle er dog enige om, at angrebet på Paris får konsekvenser for dem, de er i gang med at lave madpakker til. For allerede nu er det blevet sværere for flygtningene at komme op igennem Europa, og det påvirker kvinderne rundt om bordet. Igennem deres arbejde får de længerevarende kontakt til enkelte familier, og det er altid svært at sende dem videre mod en ukendt fremtid. Men eftersom næsten ingen flygtninge ser en fremtid for dem selv eller deres børn i Grækenland på grund af den økonomiske krise, kan de lokale kvinder kun sikre, at de i det mindste får morgenmad her.

Et bad og rent tøj som afskedsgave
En af de familier, som kvinderne i morgen skal sige farvel til, har været på havnen i snart tre uger. Faderen fik et hjerteanfald på vej over fra Tyrkiet, og siden har kvinderne taget især de tre yngste søstre til sig, fortæller Aglaia og Popi.

”Hver morgen møder de os med en knuser på kajen, og de hjælper med at uddele morgenmaden. I sidste uge fik deres søster på otte år lus, og siden har hele familien fået det. De bor i en uhumsk container på havnen, der er ingen badeforhold, og de er overladt til dem selv det meste af dagen, mens moderen plejer faderen.”

Selv om kvinderne sidste uge forsøgte at give børnene og moderen luseshampoo, hjalp det ikke, da børnene stadig skulle sove i containeren. Det fik i går de to kvinder til at tage moderen og alle seks børn i bilen, køre dem til en tom lejlighed, Popi lejer ud om sommeren, og give dem varme bade, rent tøj og et godt måltid mad.

Venlighed gør mennesker hele
Som Aglaia fortæller om gårsdagens oplevelse på kontoret, har flere af de andre kvinder lignende historier at fortælle. Én tog en hel familie med hjem, den dag de skulle videre med færgen til Athen, og da de kom ud fra badeværelset var ”de nydelige og lignede hele mennesker igen”, smiler hun. Hun hører stadig fra dem via FB, og de er kommet godt til Tyskland nu.

De gode historier overskygges dog denne aften af terrorhandlingen i Paris og den bekymring, kvinderne har for flygtningene, der bor på havnen. For selv om de gør deres bedste her for at give børnene lidt mad og en smule tryghed, så kan de intet give dem på den vej, de skal ud på. Og hvad der kommer til at ske, når de forlader Samos Havn og rejser videre nordpå, er pludseligt blevet langt mere uvist efter i fredags.

Har du mulighed for og lyst til at støtte arbejdet, så kan der doneres til Venligboerne Samos her:
Mobile pay: +45 60 10 66 24 (Lis Mikkelsen)
AL-bank: reg. nr. 5358 konto nr. 0244228
International donations: IBAN nr.: DK4853580000244228 / SWIFT adr.: ALBADKKK

 

Fakta om Grækenland:
Hovedstad: Athen
Indbyggertal: 10,8 mio.
Areal: 131.957 km2
GDP per indbygger: $25.800 ned fra $26.400 (2012)
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s