Grækenland: Flygtningekrisen er blodig alvor

Endnu en grænse er lukket med både hegn og soldater. Denne gang er det den makedonske, og det efterlader alle andre end syrere, afghanere og irakere i ingenmandsland på grænsen til Grækenland. I dag brændemærkede drømmen om Europa en ung marokkansk mand for livet i Idomeni.

Togvognene holder stille på Idomeni Station i det yderste af Grækenland. Det har de gjort i et stykke tid nu. For 12 dage siden besluttede den makedonske regering nemlig ikke at lukke andre end syrere, afghanere og irakere ind i landet af frygt for, at Serbien og landene længere mod nord ikke vil fortsætte med at tage imod dem.

I dag venter folk fra alle andre end de tre krigsførende nationer mellem togvognene på Idomeni Station. Flere tusinde på lidt plads på en vindomsust mark. Dagligt forsøger de at finde nye veje ind i det forjættede Europa – enten hængende bag på en lastbil, igennem hegnet langs grænsen eller oven på togvognene, der ikke længere kører. I dag blev den daglige kispus med grænsepolitiet dog blodig alvor for en ung marokkansk mand. Han blev stærkt forbrændt, da han forsøgte at krybe op på en togvogn, hvor han i stedet for at finde et gemmested ramte kablet over skinnerne.

Sorte hudflager faldt af hans bryst, da han blev løftet ned fra togvognens tag. Selv var han knap ved bevidsthed, men synet satte noget i gang hos de omkringstående. I snart 10 dage har mange af de unge mænd ventet på at få lov til at rejse videre mod nord. I Idomeni er der ingenting ud over små vogne betjent af romaer, der tager ågerpriser for mad og drikke, samt en konstant mur af makedonsk militærpoliti. Indtil videre har de ventet i de omgivelser, men ved synet af den stærkt forbrændte mand, fordampede tålmodigheden. Marokkanerne var måske nok de første til at reagere, men snart havde de flere hundrede andre med sig. Med knytnæver i vejret og råbende satte de i løb mod grænsen, hvor både græsk og makedonsk politi og militær stod kampklædt og klar med skærme og tåregas.

Snart hvirvlede sten igennem luften mod politiet og soldaterne. Al skyts var rettet mod makedonerne, så da en vildfaren sten faldt tæt på de græske betjente, dannede en gruppe flygtninge ring omkring dem. Imens intensiveredes angrebet og vreden rettet mod grænsevagterne fra nord. Mere militær blev hidkaldt, en tank kørte op bag soldaterne, og de første af en række enorme drøn bølgede ud mellem de stenkastende unge mænd. En blev båret ud derfra med blod sivende fra et sår i panden, en anden var blevet ramt af en af chokgranat. Et slør af røg bredte sig, men på trods af drønene, fortog de unge mænds frustrationer sig ikke. De ville videre, forbi vagterne og ind i Makedonien. Først da tåregassen begyndte at rive i øjnene og gøre smagen i munden bitter, spredte forsamlingen sig for en stund. Dog synes våbenhvilen en stakket frist. For med stadig flere og mere desperate mennesker på den græske side af grænsen, er det blot et spørgsmål om tid, før en ny ulykke antænder vreden.

Fakta om Grækenland:
Hovedstad: Athen
Indbyggertal: 10,8 mio.
Areal: 131.957 km2
GDP per indbygger: $25.800 ned fra $26.400 (2012)
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s