Grækenland: Flygtninge har indtaget Athens parker og pladser

På metalhegnet langs vejen hænger vasketøjet sirligt – sokker, lange underbukser, trøjer og nederdele ved siden af hinanden. I den milde brise tørrer det hurtigt, men om ikke længe vil beboerne på den anden side af hegnet for alvor få det svært. Allerede er de på stand-by i Athen, fordi de ikke har penge til at rejse længere mod nord. Mens de venter på bedre tider, har de fundet et hjem mellem træerne i parken Pedion tou Aeros i det centrale Athen – med drankere og stofmisbrugere som naboer.

Pedion tou Aeros er blot en af de parker i Athen, flygtninge fra Syrien, Afghanistan, Iran, Irak og mange andre lande i verden har søgt tilflugt i. De fleste drømmer om at rejse mod nord – til Tyskland, Frankrig eller Sverige, men med terrorangreb, en massiv flygtningestrøm og flere og flere lukkede grænser er deres rejse indtil videre endt i det centrale Athen. Her kæmper grækerne selv for at klare hverdagen, for efter syv års krise er der stadig ingen udsigt til bedring.

Forfaldet ses på den allestedsnærværende graffiti på husmurene, de ramponerede skraldespande, den manglende gadebelysning, de tiggende pensionister og ikke mindst på det stadig stigende antal stofmisbrugere i Pedion tou Aeros. For få år siden slog politiet hårdt ned på stoffer, men i dag injiceres og ryges stofferne åbent på parkens bænke – lige ved siden af flygtningenes interimistiske boliger.

Heller ikke på Victoria-pladsen nogle få blokke fra Pedion tou Aeros-parken er politiet til stede. Her mødes de flygtninge, der stadig har penge, med menneskesmuglere, der kan hjælpe dem med den videre færd mod nord. Aftaler indgås på bænkene, mens børn leger omkring, og på caféerne går livet videre for de grækere, der stadig har råd til en kop kaffe i efterårssolen. Som et lyspunkt har et par unge grækere tager en fodbold med ned på pladsen, og snart opstår en impromptu kamp mellem værter og gæster, som trækker flere – unge som ældre – til.

Øjeblikke som disse er værd at nyde. For om ikke længe vil regnen og vinteren komme, og så bliver livet i Pedion tou Aeros og på Victoria-pladsen endnu sværere for de, der ikke har penge til at nå i mål. I Grækenland får de ingenting ud over det, de lokale kan tilbyde, og derfor frygter nødhjælpsorganisationer som byboerne for, hvordan situationen udvikler sig hen over vintermånederne. Dog kan de intet andet gøre end at glæde sig over tørt tøj og fodbold på en solskinsdag, for i et land på fallittens rand, er der kun råd til de gratis glæder.

 

Fakta om Grækenland:
Hovedstad: Athen
Indbyggertal: 10,8 mio.
Areal: 131.957 km2
GDP per indbygger: $25.800 ned fra $26.400 (2012)
Styreform: Demokrati

Kilde: CIA Factbook (2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s